VITAMIN D
Spolu se slunečními paprsky ubývá během zimního období i zásoba tohoto vitaminu. V našich zeměpisných podmínkách je skutečně obtížné udržet si v průběhu podzimu a zimy tu správnou hladinu déčka. Zvláště pak lidé se suchou pokožkou by měli věnovat doplňování vitaminu D větší pozornost.
 srdce na dně hrnku
Proč je důležitý:
– udržuje zdravé kosti a chrup
– podporuje imunitní systém, funkci mozku, nervového systému
– působí jako bojovník proti rakovině
– zabraňuje vzniku depresivních stavů
– snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
– působí jako prevence autoimunních onemocnění
 
Kde jej hledat:
Ve stravě ho nalezneme v rybách (losos, tuňák, sardinky), krevetách, vejcích a mléčných výrobcích. Z rostlinných zdrojů můžeme jmenovat jako výjimečný zdroj především houby. Prodávají se také určité výrobky obohacené o vitamin D – například sójová mléka, cereálie. Vsadit můžete i na osvědčený typ našich babiček – rybí tuk.
 syrové potraviny
VITAMIN E
Tento vitamin zásadním způsobem chrání organismus před poškozením, což se v období chřipkových epidemií náramně hodí. Doporučujeme éčko neužívat pouze vnitřně. Spousta krémů se nyní prodává s obohacením právě o vitamin E, což napomáhá zklidňovat mrazem zkoušenou pokožku. A co je nejlepší-pokud žijeme zdravě, nemusíme jej doplňovat v podobě tablet prakticky vůbec. Vystačíme si se zdravou stravou! Pokud však přesto chcete vitamíny brát ve formě pilulek, poraďte se se svým lékařem a směle do toho.
 
Proč je důležitý:
– snižuje riziko onemocnění srdce
– snižuje riziko podráždění kůže a nepříjemného svědění
– působí jako prevence proti rakovině
– zlepšuje stavy ekzému
– chrání zrak
– zvyšuje plodnost
– působí jako antioxidant a napomáhá snižování buněčného stárnutí
 
Kde jej hledat:
Ve stravě jej nejúčinněji doplníme používáním rostlinných olejů. Najdeme jej v semínkách, oříšcích (i burských), dále také v obilninách a tmavé listové zelenině nebo másle. Významným zdrojem jsou pak batáty, které navíc obsahují železo.